Stijlvolle vazen

De stijlvolle vazen die worden gemaakt in Lampang, in het noorden van Thailand, getuigen van vakmanschap! Dhanabadee is in 2003 opgericht maar kent een lange voorgeschiedenis. Sinds 2017 werken ze samen met de Duitse importeur Contigo waar wij de vazen inkopen. Contigo werkt niet alleen met Dhanabadee samen omdat ze het cultureel erfgoed van de Thaise keramiekproductie vertegenwoordigen maar ook om de goede sociale arbeidsvoorwaarden.

Dhanabadee
Dhanabadee komt voort uit een bestaande keramiekwerkplaats maar wordt op een moderne manier gerund. Ze leveren keramiek van uitstekende kwaliteit, bedenken innovatieve ontwerpen en houden zich aan leveringsafspraken. Ook zijn ze een sociaal ingesteld bedrijf. Zo is er bijvoorbeeld ruim aandacht voor (aanstaande) moeders: ze ontvangen een salaris van anderhalve maand voor bevallingsverlof en in de fabriek is een speciale kolfruimte.

Cijfers
Dhanabadee heeft 135 medewerkers: 97 vrouwen en 38 mannen. Zestig procent van de productie is bestemd voor de export (naar 67 landen) en veertig procent voor de binnenlandse afzetmarkt. 

Geschiedenis
In 1954 vindt meneer Chin Simyu grote hoeveelheden kaolien klei in de omgeving van Lampang en bouwt er de eerste keramiekwerkplaats. De kommen met daarop kippen (de kippenkom) die in Chin's werkplaats ontworpen en gemaakt werden, waren een absolute bestseller in Thailand.

In 1965 krijgt de werkplaats de naam Dhanabadesakul Crockery en wordt onderdeel van de Dhanabadee Ceramic Group. De befaamde kippenkommen worder er nog steeds op traditionele wijze met de hand gemaakt.

In 1990 neemt een tweede generatie na oprichter Chin Simyu het over en herbenoemt het bedrijf tot Dhanabadee Art Ceramic Company Thailand.

Tot slot wordt het in 2013 omgedoopt tot Dhanabadee en wordt er een fabriek gebouwd om de productiecapaciteit te vergroten en om op de internationale markt een concurrerende positie in te kunnen nemen. Tot op de dag van vandaag wordt er op traditionele wijze keramiek gemaakt: het gieten van de klei in een mal en het verven van de keramiek gebeurt met de hand.

 

Alle vazen zijn aan de binnenkant voorzien van een glazuurlaag waardoor ze waterbestendig zijn. 

It's easy to be fair!

Wereldwinkel Groningen heeft een verrassend aanbod unieke, net-even-anders producten die vaak handgemaakt zijn en ingekocht volgens de fair trade normen.

Bij Wereldwinkel Groningen kun je ook terecht voor grootverpakkingen thee en koffie, en cadeaupakketten.

Met Wereldwinkel Groningen heb je de leukste manier ontdekt om iets te veranderen in de wereld.
It's easy to shop fair!

Nieuwsarchief