Maandaanbieding: sjaals

Na een lange zomer kruip je deze herfst en winter behaaglijk weg in een van onze heerlijk warme sjaals. Ook hebben we sjaals die iets dunner zijn en de perfecte finishing touch zijn voor je outfit. We hebben een mooie collectie sjaals van Sjaal met Verhaal en dit najaar heeft Mooi Vilt veel nieuwe ontwerpen en kleurstellingen. Beide importeurs werken samen met producenten in Nepal. Maar deze keer aandacht voor een kleine producent uit India die prachtige sjaals van biologisch katoen maakt.

Vinayak
Onze Duitse leverancier Contigo werkt sinds 2016 samen met Vinayak Exports omdat de continue focus op kwaliteit en design indrukwekkend is. In 2015 is Vinayak niet alleen ISO-gecertificeerd maar ook GOTS-gecertificeerd (Global Organic Textile Standard). Vanzelfsprekend heeft Vinayak oog voor het milieu en is daarom lid van Jodhpur Pollution Niwaran Trusts. Het biologische katoen waar de sjaals van gemaakt zijn, wordt ingekocht bij gecertificeerde coöperaties in Zuid-India. Verder wordt er alleen gewerkt met verf en fixeermiddelen die volgens de richtlijnen van GOTS toegestaan zijn. Als natuurlijk verdikkingsmiddel wordt guargom gebruikt.

Het bedrijf
Vanuit een bestaande zeefdrukwerkplaats ging Vinayak in 2010 van start met de productie van hoogwaardige sjaals, kleding en tassen. In de toekomst wil het bedrijf graag een stuk grond kopen waarop een groot pand gebouwd kan worden zodat alle bedrijfsonderdelen op één plek zijn. Want op dit moment werken ze vanuit drie verschillende plaatsen in India. In Jodhpur zijn twee zeefdrukwerkplaatsen en een naaiatelier. Terwijl in Noida, op zo’n zeshonderd kilometer van Jodhpur, een pand gehuurd wordt.

De werkplaatsen
In de zeefdrukkerij is een was- en bleekafdeling, een verfbad, een veertige meter lange tafel voor handmatige zeefdruk en een stencilkader en rakel om kleinere hoeveelheden stof te bedrukken. Op het dak van het gebouw wordt de bedrukte stof te drogen gehangen. Ook is er een zeefdrukmachine die machinaal stoflengtes van minstens tweeduizend meter per design kan bedrukken. Deze lange lappen stof worden in een hete lucht tunnel gedroogd. Op deze locatie zijn vijftig mensen werkzaam.

In het naaiatelier in Jodhpur worden niet alleen de sjaals genaaid maar bevindt zich ook de designafdeling, een verpak- en verzendafdeling en de afdeling verkoop en marketing. Ook hier vindt een kwaliteitscontrole van de producten plaats. Op deze locatie werken 32 mensen.

In het pand dat in Noida gehuurd wordt zit een naai- en verpakkingsafdeling. Ook hier worden de producten op kwaliteit gecontroleerd. Op deze locatie zijn tien mensen werkzaam.

Werkgever
De lonen die Vinayak betaalt aan de werknemers liggen anderhalf keer boven de minimumlonen zoals die in de deelstaat Rajasthan gelden. Overuren worden dubbel uitbetaald en met het Diwalifeest (Hindoestaans lichtfeest) ontvangt het personeel een bonus. Vakantiedagen worden doorbetaald en ook in geval van ziekte wordt er uitbetaald. Als werkgever draagt Vinayak financieel bij aan een ziektekostenverzekering. Bij Vinayak Exports geldt een zesdaagse werkweek met een werkdag van acht uur.

 

De hele maand oktober ontvang je 25% korting op alle sjaals!

It's easy to be fair!

Wereldwinkel Groningen heeft een verrassend aanbod unieke, net-even-anders producten die vaak handgemaakt zijn en ingekocht volgens de fair trade normen.

Bij Wereldwinkel Groningen kun je ook terecht voor grootverpakkingen thee en koffie, en cadeaupakketten.

Met Wereldwinkel Groningen heb je de leukste manier ontdekt om iets te veranderen in de wereld.
It's easy to shop fair!

Nieuwsarchief