Keramiek van Dolores

Vrolijk, vrolijker, vrolijkst. De kleurrijke producten uit de Dolores-collectie horen zeker bij dat laatste. De met de hand beschilderde voorwerpen worden gemaakt in Mexico. Er worden niet alleen bloempotten en kommetjes gemaakt, maar ook leuke decoratieve artikelen als dierfiguren en zonnen.

Traditionele techniek
De manier waarop de producten gemaakt worden, wordt al ruim vijfhonderd jaar toegepast in Mexico. Tijdens de bezetting van Spanje gaven de Noord-Afrikaanse Moren de techniek door aan de Spanjaarden die het op hun beurt meenamen naar Latijns-Amerika in de 15e en 16e eeuw. Van de klei die uit de heuvels komt, wordt gietklei gemaakt en vervolgens in mallen gegoten. Wanneer de klei opgedroogd is, gaan de voorwerpen in een elektrische oven en worden ze op een temperatuur van 1100 graden Celsius gebakken. Na het bakken worden de voorwerpen voorzien van een laagje glazuur waarop eerst met potlood een ontwerp getekend wordt en daarna ingekleurd met verf. De producten gaan voor een tweede keer de oven in om de mooie, volle kleuren zichtbaar te laten worden.

Uniek ontwerp
De vrouwen beschilderen het keramiek met een eigen ontwerp waardoor elk patroon uniek is. Het fysiek zware werk, zoals het gieten van de voorwerpen en het in- en uitladen van de ovens wordt door mannen gedaan.

Familiebedrijf
Het Mexicaanse familiebedrijf van Lupita en Tonio dat deze kleurrijke producten maakt, biedt werk aan veertig personen. Voornamelijk aan vrouwen waarvan een groot aantal alleenstaand moeder is. Er wordt rekening gehouden met het combineren van werk en alleenstaand ouderschap. De arbeidsomstandigheden zijn er goed: uit de zon en uit de wind, schone werkplaats, prettige werksfeer en goede arbeidsvoorwaarden.

 

Alle producten zijn waterbestendig en vuurvast.

Tot en met 31 mei ontvang je 25% korting op de Dolores-collectie!

It's easy to be fair!

Wereldwinkel Groningen heeft een verrassend aanbod unieke, net-even-anders producten die vaak handgemaakt zijn en ingekocht volgens de fair trade normen.

Bij Wereldwinkel Groningen kun je ook terecht voor grootverpakkingen thee en koffie, en cadeaupakketten.

Met Wereldwinkel Groningen heb je de leukste manier ontdekt om iets te veranderen in de wereld.
It's easy to shop fair!

Nieuwsarchief