Global Mamas

Global Mamas is een organisatie die bestaat uit een netwerk van 350 producenten uit zeven verschillende regio’s in Ghana en uit vele vrijwilligers en stagiaires.

Het begin
Zes Ghanese vrouwen bundelden in 2003 hun krachten en talenten om samen onder de naam Global Mamas hun textielproducten in de markt te zetten en hun producten te exporteren onder deze gezamenlijke naam. Voor die tijd kregen ze individuele ondersteuning van een non-profitorganisatie die zich Women in Progress noemde en als doel had het leven en de omzet van vrouwelijke ondernemers in Ghana te verbeteren. En dit is nog steeds de achterliggende gedachte van Global Mamas.

Export
De export begon met de verkoop op huisfeestjes in Amerika; jaarlijks slechts een paar koffers vol gebatikte kleding en accessoires. Dat is een groot verschil met nu. Want tegenwoordig worden er maandelijks gemiddeld vijf pallets verscheept naar het kantoor in Noord-Amerika om van daaruit verder te worden gedistribueerd. Ook produceert Global Mamas nu gebatikte woontextiel, sieraden en voorwerpen met kralen van gerecycled glas, accessoires van gerecycled plastic en producten met sheabutter.

Fair Trade
Vanaf het allereerste begin werkte Global Mamas volgens de fair trade principes zonder enig idee te hebben dat deze werkwijze een naam had en internationaal bekend is. In 2005 opperde een vrijwilliger lid te worden van de Fair Trade Federation en dat hebben ze gedaan. Global Mamas blijft het basisprincipe trouw en zorgt ervoor dat de talenten en vaardigheden van elke mama ontwikkeld wordt door trainingen te geven zodat hun bedrijfje kan groeien en hun inkomen vergroot wordt.

Delen van kennis
Het vraagt een enorme human resource en expertise om voor langere periode persoonlijke begeleiding te geven. Dit bereiken ze door internationale vrijwilligers en stagiaires uit te nodigen om hun kennis te delen en mentor te zijn. Sinds 2003 hebben bijna vierhonderd vrijwilligers uit 24 landen meer dan 100.000 uur in Ghana gewerkt. Ze hebben praktische workshops en trainingen gegeven over leiding geven, financieel management, marketing, kwaliteitsverbetering, creatief design en hebben ze nieuwe technieken laten zien. Ook wanneer het bedrijf van een mama groeit, krijgt ze ondersteuning om het groeiende inkomen te beheren. Op verzoek zijn er ook workshops over gezondheid in het aanbod opgenomen.

Het geheim
Vaak wordt aan Global Mamas gevraagd naar het geheim van hun succes. Het antwoord is niet samen te vatten in één zin maar de basis is toch wel dit: “We delen een liefde en passie voor elkaar en we houden van ons werk. We staan achter onze waarden van samenwerken, innovatie en duurzaamheid.” Bovendien is Global Mamas een wereldwijd netwerk. Zo zijn er de mamas en hun werknemers die op traditionele wijze prachtige producten maken. Ook zijn er de internationale vrijwilligers en stagiaires die hun tijd en expertise inzetten. Verder zijn er sponsors die de Global Mamas in staat stellen deze werkwijze op meer locaties en met andere producten te beginnen. En natuurlijk zijn er de klanten, die alles wat de Global Mamas doen mogelijk maken.

Ontmoet de Global Mamas op hun website!

It's easy to be fair!

Wereldwinkel Groningen heeft een verrassend aanbod unieke, net-even-anders producten die vaak handgemaakt zijn en ingekocht volgens de fair trade normen.

Bij Wereldwinkel Groningen kun je ook terecht voor grootverpakkingen thee en koffie, en cadeaupakketten.

Met Wereldwinkel Groningen heb je de leukste manier ontdekt om iets te veranderen in de wereld.
It's easy to shop fair!

Nieuwsarchief